d
Follow us

Statsadvokaten måtte droppe bevisene mot tiltalte i Lanes-saken.

Åtte måneder etter drapet på Bård Lanes, startet politiet en hemmelig politioperasjon mot en av de nå tiltalte. Nå har dommeren avvist bevismaterialet fra «under cover»-operasjonen.

Retten mener «det vil krenke tiltaltes rett til rettferdig rettergang» å bruke samtaler mellom en tiltalt og utenlandske undercoveragenter.

Mannen (23) er en av fire som er tiltalt for drap eller medvirkning til drapet på 33 år gamle Bård Lanes. Lanes ble skutt og drept på åpen gate i april 2021. De fire møter i retten tirsdag.

Under etterforskingen av mannen, som er brasiliansk statsborger, ble det hentet inn undercoveragenter som snakket portugisisk, og lot som om de var kriminelle for å få informasjon ut av 23-åringen. Dette kalles infiltrasjon.

NRK har tidligere omtalt hvordan agentene fløy den tiltalte 23-åringen til Tromsø og skjenket han. Men det som ble sagt i Tromsø og under andre møter mellom den tiltalte og agentene kan nå ikke brukes som bevis, har tingretten bestemt.

– Jeg syns det er bra at retten trekker opp en grense her. Dette er et område som er ulovsfestet og på mange måter uklart hvor grensene egentlig går, så det er en sak som har stor betydning. Og det er jo viktig at rettsikkerheten til en tiltalt ivaretas, sier tiltaltes forsvarer, Øystein Storrvik, til NRK.

Retten er etter en samlet konkret vurdering, under noe tvil, kommet til at det vil krenke 23-åringens rett til en retterferdig rettergang, dersom bevisene innhentet gjennom infiltrasjonen tillates ført. Etter dette tar retten bevisavskjæringsbegjæringen til følge. Forklaringer innhentet ved infiltrasjon tillates ikke ført.

Les mer om saken hos NRK og VG.